Voorbeeldfunctie

Beste ouders/verzorgers,

Met stijgende verbazing heb ik gisteren een paar uur gekeken naar het debat over de regeringsverklaring. Deze mensen uit de politiek vragen van basisscholen om kinderen te leren verdraagzaam met elkaar om te gaan, niet te pesten en respectvol te praten over verschillen. Diezelfde mensen vinden dat de samenleving aan het verharden is en dat de sociale cohesie tussen mensen verdwijnt. 

Tegelijkertijd zijn dit de mensen die basisscholen momenteel massaal een onvoldoende geven voor ‘burgerschap’. Zij geven immers de inspectie van onderwijs de opdrachten. Zij stellen de kaders vast.

Deze politici lijken zich niet te realiseren dat zij het uithangbord van dit alles zijn. Een voorbeeld voor alle mensen in Nederland. En helaas stel ik vast; een verkeerd voorbeeld. Met het debat van gisteren als treurig dieptepunt.

Ik vond het optreden van de heren en dames politici ronduit beschamend. Van links tot rechts. De nieuwe minister-president Schoof vatte de situatie samen. Hij stelde dat zijn kabinet géén kleuterklas was, want kleuters moeten immers nog veel leren.

Ik zou minister-president Schoof willen uitnodigen om een dagje op De Bonte Mol te komen kijken. Ik denk dat hij zijn ogen uit zou kijken. Onze kleuters gaan namelijk respectvoller met elkaar om dan politici in 2024. 

Medewerkers op school hebben natuurlijk hun (politieke) opvattingen, net zoals ouders die hebben. Toch proberen we ons onderwijs neutraal te geven en problemen in de samenleving van alle kanten te belichten. De mening van een ieder telt. Alles mag gezegd worden, maar daarbij leren we onze kinderen dat je daarbij altijd de belangen van anderen mee moet nemen. En dat je je mening met respect voor de ander verkondigt. Dat jouw vrijheid niet ten koste van een ander kan gaan.
Ook leren we onze kinderen dat je soms voor jezelf op moet komen, of voor kinderen die het moeilijk hebben. Dat noemen we sociaal assertief en solidair gedrag.

Bijna altijd komen we bij verschillen van mening tot de conclusie dat als je écht open staat voor de mening van een ander (hoe ver die in eerste instantie ook verwijderd is van die van jou), dat dan veel mogelijk is. Het begint met écht luisteren naar elkaar en de wil om elkaar te wíllen begrijpen. Geïnteresseerd zijn in elkaar. Dat is volgens mij burgerschap in optima forma. 
Democratie is niet altijd de helft + 1 stem. Echte democratie heeft altijd oog voor de minderheid. Voor de groep die in de hoek zit waar de klappen vallen. 

Het liefst zou ik alle politici willen uitnodigen voor een bezoek aan De Bonte Mol. Dan zien ze hoe onze school, in samenwerking met ouders en inwoners van Schermerhorn e.o., bouwt aan een gemeenschap waarin we proberen rekening houden met elkaar. Dat is soms hard werken, dat gaat nooit vanzelf en is nooit vanzelfsprekend, maar wel in het vertrouwen dat we er zijn voor elkaar als dat nodig is. 

De Bonte Mol; samen leven, samen leren.

Fijn weekend,
René Venneker

update update