Nieuwsbrief 1 oktober 2024

Beste ouders/verzorgers,

Ik heb minder mooi nieuws en mooi nieuws….

Minder mooi nieuws:
Op Prinsjesdag werd de nieuwe rijksbegroting gepresenteerd. In de Miljoenennota staan de verwachte ontwikkelingen, de belangrijkste plannen en keuzes van het kabinet voor het komende jaar. De regering maakt zich zorgen over het gebrek aan leerkrachten, pedagogisch medewerkers en schoolleiders. Ook vindt men dat de kwaliteit van de scholen beter moet.

Dan blijft het vreemd als ik zie dat er bijna €500 miljoen wordt bezuinigd op het voortgezet onderwijs en basisonderwijs. Naast deze bezuinigingen zijn er nog meer ‘stille bezuinigingen’ die bij elkaar opgeteld ook grote impact hebben. Hierbij kunt u denken aan het niet voldoende indexeren van bepaalde onkosten, het afschaffen van subsidies, enzovoort.

Mooi nieuws:
Het was de bedoeling van het vorige kabinet dat basisscholen structureel meer geld zouden krijgen om de resultaten voor taal, lezen en rekenen te verbeteren. Met dat geld konden nieuwe methodes, extra software en aanvullende materialen worden aangeschaft en extra personeel worden aangesteld. In 2024-2025 was dat nog op basis van een subsidie, maar daarna zou het structureel aan de budgetten van de scholen worden toegevoegd. Deze subsidies worden helaas beëindigd.
 
Ik denk dat wij enorm veel geluk hebben. Net voor de zomervakantie is voor de schooljaren 2024-2025 en 2025-2026 een extra bedrag van €92.000 aan De Bonte Mol toegekend. Hiervoor zijn we momenteel een projectplan aan het schrijven dat voor 11 oktober opgestuurd moet worden. Dit wordt vanavond met onze medezeggenschapsraad besproken. Vermoedelijk zijn we een van de laatste scholen die de beschikking heeft gekregen over dit extra budget.

De Bonte Mol besteedt dit budget de komende 2 schooljaren vooral aan ons rekenonderwijs. De €92.000 lijkt veel geld, maar alleen al een nieuwe methode (+ alle materialen die erbij horen) aanschaffen waar we 10 jaar mee werken kost ongeveer €40.000…..

We zijn natuurlijk erg blij met dit extra geld en gaan de komende 2 schooljaren hard aan de gang om ons rekenonderwijs een nieuwe impuls te geven!

 

Met vriendelijke groet,
René Venneker

parentcontribution parentcontribution